ZwangerschapsyogaZwangerschapsyoga in het Ontdekkingshuis Brugge
Erkend lid van de
Yoga Federatie België

Omschrijving

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam grote veranderingen. Er groeit een baby in je buik en dat gaat soms gepaard met wat ongemakken.

Als je zwanger bent, vraagt je lichaam extra aandacht en energie.


De eenvoudige yoga-oefeningen en ademhalingstechnieken brengen je hele organisme tot rust, waardoor je meer kunt genieten van je zwangerschap.

De oefeningen maken je lichaam ook sterker en je leert hoe je bewust je bekkenbodemspieren kan aan- en ontspannen.


In de ontspanningsmomenten maak je bewust contact met je baby.

Die rust en ontspanning geeft je baby een heel veilig gevoel.

Je voelt je beter in je lichaam tijdens de zwangerschap en je kijkt vol vertrouwen uit naar de komst van je baby.

Zwangerschapsyoga geeft je het gevoel van helemaal thuiskomen in je lichaam. Je leert je baby omarmen in je buik.


De sessies brengen niet alleen ontspanning maar bereiden de zwangere vrouw ook voor op de komende bevalling.

Tijdens de lessen krijg je tips en leer je verschillende ademhalingstechnieken die je helpen om de ontsluitings- en persweeën ten volle te benutten.


In een kleine groep kunnen de toekomstige moeders hun ervaringen delen met elkaar.


Inhoud lessen

Zachte yoga, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen gericht op de bevalling, massagetips.Op welk moment tijdens je zwangerschap?


Je kan op ieder moment van de zwangerschap starten met de zwangerschapsyoga. Veel vrouwen vinden het zelfs fijn om twee reeksen te volgen. Het is aan te raden om je deelname niet uit te stellen tot de allerlaatste weken van je zwangerschap.

Je kan beter tijdig beginnen met ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Je zal meer genieten van de rustmomenten en vaak krijg je door de zachte bewegingen minder bekken of rug-klachten tijdens je zwangerschap.


Sessie met partner

op afspraak

Voor de partners die graag hun steentje willen bijdragen aan de zwangerschap en de bevalling van hun vrouw of vriendin zijn deze sessies heel informatief en verrijkend.

De partner leert om deel uit te maken van het hele proces, leert massagetips om de zwangere vrouw te ontspannen en om contact te maken met het baby’tje.

Tijdens een partnersessie overlopen we tevens verschillende posities om de weeën op te vangen en jullie herhalen samen de ademhalingstechnieken die we in de lessen leren.

De partner heeft een belangrijke rol in dit hele proces, in een sessie krijg je een heleboel tips waardoor je vol vertrouwen samen met je vrouw of vriendin kunt uitkijken naar de komende bevalling.


Individuele sessie: € 57,-  voor 1 uur.                                 

Sessie met 2 koppels: € 30,- per koppel voor 1 uur.


Baby Massage

Als extra aanvulling op de yoga voor moeders en hun baby zijn er

maandelijks

namiddagsessies

baby massage

met enkele pasbevallen moeders en hun baby.

Je leert hoe je je baby liefdevol kan masseren met eenvoudige technieken.

Je leert communiceren met je baby via

  ....>

lees verder


Yoga in het Ontdekkingshuis in Brugge - de koepelzaal

Praktische info

Lesdag en tijd

dinsdag, wekelijks van

10u - 11u

donderdag, wekelijks van

19u

-

2ou


Aantal lessen per reeks

6


Startdata

2019


Reeks 7


do 28 mrt - 16 mei

19u - 20uReeks 8


di 2 apr - 21 mei

10u - 11uReeks 9


( 5 lessen)


di 28 mei - 25 jun

10u - 11uReeks 1


di 3 sep - 8 okt

10u - 11uReeks 2


do 5 sep - 10 okt

19u - 20u


Reeks 3

di 15 okt - 26 nov

10u - 11uReeks 4


do 17 okt - 28 nov

19u - 20u


Schoolvakanties

Er zijn geen groepslessen tijdens schoolvakanties

en feestdagen.


Docent

Katrien van Reybrouck


Kosten

€ 6

5

,- voor 6 lesse

n

€ 55,- voor 5 lessen (reeks 10)


Inschrijven

Bij voorkeur via dit

inschrijvingsformulier

, per

email

of telefonisch: 050/67 52 74Ervaringen van cursisten:


Ervaringen van cursisten:
"... Ik kon op een natuurlijke manier onder water bevallen van ons zoontje Sep. het was een mooie en positieve ervaring. Ook het opvangen van de weeën met behulp van de ademhalingsoefeningen en de gedachte "elke wee is een stapje dichter bij Sep" ging goed ..."

--------------

"... Even laten weten dat ik bevallen ben van een droom van een dochter, Mazarine, op 29 november.
Ik heb echt veel aan de yogalessen gehad! Bedankt daarvoor! Zal het zeker doorgeven aan vriendinnen.
Hoewel ik zelf vroedvrouw ben, was het toch helemaal nieuw om aan de andere kant van het bed te staan nu. Op dat moment was ik totaal geen vroedvrouw, maar gewoon een vrouw die haar eerste kindje moest baren.
En ik heb het heel bewust beleefd. Door de bekkenbodemoefeningen vooraf, en de ademhalingstechnieken, maar vooral door het bewust bezig zijn met je veranderende lichaam, is het goed gelukt! ..."

--------------

"... Bij deze een update over mijn baby...
Na de controle heeft de gyne beslist om de bevalling in te leiden... hij vreesde voor een keizersnee en was er niet gerust op. Dus diezelfde avond ben ik 's avonds opgenomen en hebben ze de weeënopwekker gegeven om 6u 's morgens... De ademhalingstechnieken hebben mij super goed geholpen en had al 8cm toen ik begon te beseffen dat ik geen epidurale had gevraagd, maar moest het dan toch keizersnee zijn ik onder volledige narcose moest. De gyne stond al klaar met een volledig team aan vroedvrouwen en pediater. Ik heb dan toch nog de epi gevraagd en gekregen... de baby wou maar niet indalen en om 11u55 moest ik toch al proberen te persen, met een vroedvrouw die hielp meeduwen. Om 12u07 is Louisa geboren! Zonder complicaties en een zeer grote opluchting van mijn gyne, dit had hij echt niet verwacht. Louisa woog 4,3kg en meet 53cm. We zijn sinds vandaag terug thuis en stellen het super goed!..."

--------------

"... In de nacht van 1 op 2 mei, werd ik omstreeks 1 uur wakker met weeën, nog steeds hetzelfde als ik al enkele weken had, dus besloot ik te blijven liggen. Om 2 uur werden ze sterker en ben ik naar beneden te gaan om iets te drinken, ik bleef in de zetel liggen om mijn partner niet wakker te houden van mijn gepuf het rustig inademen en dan uitblazen had mij de afgelopen weken veel geholpen en ook nu hielp dit de pijn te verzachten.

De weeën werden sterker maar bleven heel onregelmatig komen, dus durfde ik de vroedvrouw niet wakker bellen voor wat ik dacht voorweeën te zijn... maar om 4 uur werd het ineens nog een stuk erger en begonnen ze heel snel op elkaar te komen... De vroedvrouw snel gebeld, nog steeds met lichte twijfel of ik niet aan het overdrijven was maar gelukkig dat ik dit toch gedaan had! Ik had 8 centimeter als ze aankwam en toen op dat moment mijn vliezen braken, ging het van snel naar sneller. We zijn in de auto gesprongen en ik ben nog net op het verloskwartier geraakt. Negen minuten en enkele persweeën later had ik Alice in mijn armen.

Het laatste stuk was even overweldigend, maar ik ben blijven ademen op dezelfde manier... rustig inademen door de neus en stevig uitblazen door de mond, een automatische reactie die ik heb aangeleerd tijdens de yogalessen. Vroeger zou ik me opgespannen hebben, nu heb ik in de pijn geblazen dus voor mij waren deze lessen echt iedere cent waard!!! Dit was mijn droombevalling! Ik heb ze nu alle drie gehad: een keizersnede, een vaginale geboorte met epidurale en nu zonder. En als ik het nu nog eens zou moeten overdoen dan kies ik zeker weer voor de laatste! Dit is zeker de meest pijnlijke optie, dat ontken ik niet, maar ook de meest bevredigende. Toen ik aankwam in het verloskwartier en de eerste echte perswee begon weg te duwen, dacht ik nog wel nog even bij mezelf: wat heb ik nu gedaan?! Nu moet ik hier een baby uit duwen zonder verdoving. Maar al gauw ging ik verder met het ademen en duwen en je voelt dan echt die baby dichter komen, er is geen gevoel in de wereld specialer dan dat en die oerkracht die je hebt is onbeschrijflijk! Ik kan het alleen maar aanraden! En ook het herstel is niet te vergelijken... ik voel me op en top, al na een uur na de bevalling kon ik weer in de douche alsof er niets gebeurt was. Ook de borstvoeding gaat zo veel vlotter door dit natuurlijk proces, ik heb vanmorgen al mijn toeschietreflex gevoeld, Alice heeft al veel plas en kaka pampers en is heel tevreden. Zalig!

--------------

"... We hebben na de uitgerekende datum nog even geduld moeten hebben maar donderdag 1 juni is Anna geboren.

Op 42 weken heeft Dr. Deschacht het toch ingeleid maar ik kon wel nog onder water bevallen in Oostende. Dat was  een prachtige ervaring! Eens de weeën begonnen heeft het maar 3u meer geduurd voordat we ze in ons armen konden nemen.
Met haar 4,270 kg en 53 cm is het wel bijzonder dat de bevalling zo vlot ging vonden de vroedvrouwen. Ik heb hen verteld dat dat door de yoga zal komen :-)
Alvast bedankt voor de fijne ervaring! Wie weet, misschien komt er ooit een 2de kindje en zie je me nog eens terug in de lessen ..."

--------------

"... Als zwangere vrouw word je gedurende negen maanden geconfronteerd met heel wat veranderingen. Niet enkel je lichaam ondergaat een volledige metamorfose, ook je geest moet wennen aan het idee dat er een klein, kwetsbaar baby’tje in je buik aan het groeien is.

Tijdens de zwangerschap krijg je wel eens last van lichamelijke ongemakken, je bent minder mobiel, af en toe heb je pijn in je bekken of in je rug en ook andere zwangerschapskwaaltjes mogen we niet onderschatten.

Daarom vind ik het zeker een aanrader om de zwangerschapsyoga te proberen. Daar heb ik geleerd hoe ik de lichamelijke ongemakken beter kan opvangen en hoe ik er afstand van kan nemen. Door te oefenen hoe ik mijn lichaam tot rust kan brengen en door te letten op mijn ademhaling, word ik mij meer bewust van de mogelijkheden van mijn lichaam.

Tijdens de lessen leer je ook dat de gevoelens of angsten die bij de zwangerschap komen kijken, soms wel eens verrassend kunnen zijn. We hebben onze gedachten niet altijd volledig onder controle, maar in de les wordt er ruimte gecreëerd om alle gevoelens toe te laten, om er naar te luisteren en ze te aanvaarden.

Zowel lichaam als geest worden tijdens het uurtje zwangerschapsyoga uitgenodigd om tot rust te komen. Dat lukt niet altijd onmiddellijk, dat moeten we soms echt leren. Daarom heb ik de cursus 2 keer gevolgd. Zodat ik de oefeningen die we in de les oefenden ook thuis kon toepassen en dat ik na een tijdje zelf merkte dat ik een deel van de ademhalingsoefeningen spontaan begon toe te passen wanneer ik daar even nood aan had.

Hoe de bevalling uiteindelijk zal verlopen, dat kan ik natuurlijk niet voorspellen, maar ik heb toch dankzij de zwangerschapsyoga een groter vertrouwen gekregen in het hele gebeuren. Ik weet dat ik zal kunnen terugvallen op de ademhalingsoefeningen die we tijdens de lessen vaak herhaald hebben en ik vertrouw erop dat mijn lichaam ook zelf weet hoe de baby uiteindelijk ter wereld moet komen.

De zwangerschapsyoga was voor mij een hele mooie manier om extra momenten te creëren om ten volle te genieten van mijn zwangerschap en mij op een rustige manier voor te bereiden op de komst van mijn baby’tje..."

--------------

"... Voor mij was de zwangerschapsyoga een moment van rust waar ik telkens naar uit  keek, een moment van diepe ontspanning en ook extra connectie maken met mijn kindje en laten weten dat hij welkom was en hoe gelukkig ik was met zijn komst. Ik voelde de baby enorm bewegen en meegenieten van de extra aandacht die ik gaf aan mijn mooie groeiend wondertje in mijn buik tijdens de yoga, de liefde die je stuurt en terugkrijgt gaf zo'n goed warm gevoel. Na de les voelde ik mij terug als herboren en volledig opgeladen.
Alle tips en de ademhalingsoefeningen hebben mij veel geholpen tijdens het opvangen van de weeën. Het heeft een gerust gevoel als je goed voorbereid je bevalling tegemoet gaat. Kortom het was een aangename positieve ervaring en zeker een aanrader voor elke toekomstige mama... "

--------------

"...Ik kwam heel graag naar jouw lessen omdat ik ervaringen kon uitwisselen met andere zwangere vrouwen. Ook gaf het mij de motivatie om thuis telkens de oefeningen verder te zetten. Je luisterde eerst naar onze twijfels en gedachten en je ging daar de oefeningen meer op baseren..."

--------------

"... Wat zwangerschaps yoga voor mij betekende was vooral de rust die ik er uit haalde. De dinsdag was een voormiddag voor mij waar ik even alle gedachten kon loslaten en genieten van mezelf en de baby. Ook de technieken die we geleerd hebben kwamen goed van pas tijdens de bevalling... "

--------------

"... Het is mijn  2de zwangerschap . En was van plan om het deze keer helemaal anders te doen. Thuisbevalling leek mij de moeite waard om te ervaren. Deze keus maakt dan ook dat je jezelf mentaal en fysiek helemaal moet voorbereiden. Daarom ben ik bij Katrien zwangerschapsyoga gaan volgen. Dit heeft mij enorm geholpen ! Mijn thuisbevalling was eentje om nooit te vergeten ! Ik zou het alle mama's aanraden om yoga te volgen.
Het is één worden met je lichaam en de krachten die moeder natuur aan je geeft.
Katrien heeft mij leren vertrouwen op mijn eigen lichaam.
En geloof mij maar, wij vrouwen hebben bovennatuurlijke krachten waar we zelf geen weet van hebben..."

--------------

"... Ik stuur je dit mailtje om je te laten weten dat ik op 28 oktober bevallen ben van onze dochter! Lucie kwam drie weekjes vroeger dan verwacht maar het gaat goed met haar. Ze woog 3,115 kg bij de geboorte dus ik mocht haar meteen bij mij hebben en ze mocht na drie nachtjes ziekenhuis mee naar huis. We stellen het goed en genieten volop van ons meisje.
Ik heb een vlotte bevalling gehad. Ik bleef rustig tijdens de weeën en had een vroedvrouw die me heel goed hielp bij het opvangen van de weeën. Dat ik rustig bleef en goed ademde, is denk ik ook aan de yogalessen te danken. Bedankt voor de goeie tips dus! Ik ben zonder epidurale bevallen (ik had vrij snel 9 cm opening) en ik vond het persen en het bevallen iets magisch en iets bijzonder speciaals. Ik denk er met een goed gevoel aan terug ..."

--------------

"... Ik ben gisteren bevallen van een zoon Finn! Met de complimenten van de vroedvrouwen moet ik jou bedanken voor de goeie voorbereiding, ik ben om 5u begonnen met voor weeën en bevallen 17.32u met alleen oefening uit jouw les en geen epidurale ..."

--------------

..." Gisteren is ons zoontje geboren. Dankzij de zwangerschapsyoga de weeën goed kunnen opvangen. Wel een epidurale  gekregen maar die was snel uitgewerkt waardoor de bevalling zelf verdoving vrij was. Ik heb veel aan de ademhalingsoefeningen gehad! Tot bij jouw moeder en kindyoga ..."
Welkom!
Welkom!